Българските сортове пшеница изчезват и никой не ги използва. Това стана ясно на дискусията "Новите технологии в земеделието", организирана от "24 часа", ".БГ/Иноватор" и "Български фермер".
"Ние правим изследвания върху 2 млн. дка земя и нашите наблюдения са, че българските сортове изчезват", обяви Иво Куманов от компанията "Ник".
Селските стопани предпочитат да засяват западни сортове, примерно френски, защото те дават по-добри добиви и са по-изгодни, обясни той. Според Куманов причината за изчезването на българските сортове е липсата на иновации и нови селекции.
"В Румъния, където най-големите стопани са западни фирми ползват местни сортове, защото дават добри добиви", допълни Куманов.
Шефът на Селскостопанската академия проф. Иван Пачев обаче обяви, че българските сортове изчезвали заради дъмпинга на западните производители на семена. Той обясни, че нови сортове пшеница се правят трудно, защото вече почти нямало селекционери заради липсата на средства за Селскостопанската академия. Именно академията трябва да създава нови сортове растения и нови породи животни за селското стопанство.