Друга идея - сградите във всеки национален курорт да са в един цвят 

При промените в Закона за туризма ще поставим на обсъждане идеята да се регламентира част от приходите от националните курорти, да се връщат в тях, за да може със средствата да се финансира рекламата им или инфраструктурата, както и други дейности. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в дискусионен панел за бъдещото законодателство по време на четвъртия конгрес на националния борд по туризъм, който събра бранша в София.

Сега приходите от националните курорти постъпват в общините, на чиято територия са те и няма разписан ангажимент кметът да връща средства в курорта. Каква част от приходите може да са за националните курорти, ще уточняваме с финансовия министър и с кметовете, затова още не мога да се ангажирам с процент, каза Ангелкова. 

Друга идея е пак чрез промените в закона да се регламентира сградите във всеки национален курорт да са в един цвят както е в някои европейски държави - Испания, Франция, Гърция, обясни министърката. Дали цветът ще се отнася за всички сгради в курорта, или ще е задължителен само за новостроящите се, също е въпрос за уточняване.

Още за следващата година обаче с указание към концесионерите и наемателите на плажове може да се препоръча еднакъв облик на плажните обекти и заведения в дадено населено място. Освен да са в еднакъв цвят, за тях вероятно ще има изискване и да са от един тип екоматериали, каза Ангелкова.