"Пенсионната система се формира от два източника – от осигурителните вноски и от държавния бюджет чрез данъците. Когато говорим за увеличаване на пенсиите, трябва да говорим за възможностите на осигурителната система". Това каза председателят на Бюджетната комисия и народен представител на ГЕРБ Менда Стоянова за БНТ.

"Трябва да увеличаваме пенсиите, но така, че да не се стига до дефицит в осигурителната система. За тази година очакваме 200 млн. лв. повече от осигурителни приходи. 100-120 от тях веднага ще отидат за покриване на минималната пенсия", добави тя.

"Трябва да имаме нова нормативна база и по-строг контрол върху комисиите, които издават свидетелства за инвалидност. Трябва да продължим и с една организационна промяна, така че НОИ да има ангажимент и по отношение на инвалидните пенсии", каза Стоянова.

"Към края април има 780 млн. лв. ръст на приходите в държавния бюджет спрямо ръста на приходите за същия период през миналата година", каза депутаът от ГЕРБ.

"Учителските заплати ще бъдат увеличени, но подчерта, че това не е единственият фактор за подобряване на състоянието на образованието. Мерките трябва да бъдат комплексни", посочи тя.

Според нея е съвсем реално средната заплата да надхвърли обещаните от ГЕРБ по време на предизборната кампания 1500-1600 лв., ако постигнем преструктуриране на икономиката. Държавата трябва да създава условията и да подтиква там, където е възможно, например чрез увеличението на минималната работна заплата и на осигурителните прагове, каза още Менда Стоянова.