С един милион лева се увеличава бюджетът за 2017 г. по Схемата за държавна помощ за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция, съобщава пресцентърът на ДФ "Земеделие". Това е решение на Управителният съвет на Фонда. Така общата сума, с която ще се подпомогнат стопаните през тази година, нараства от 1,5 млн. лева на 2,5 млн. лева.

Целта на подпомагането е да се насърчат малките и средни предприятия и земеделските стопани, които отглеждат плодове, зеленчуци, етерично-маслени култури и тютюн, доброволно да застраховат селскостопанската си продукция срещу неблагоприятни климатични събития, информира БТА.

Помощта се предоставя под формата на заплащане на застрахователни премии на земеделски стопани при застраховане на продукцията. Максималният размер на финансирането, което може да получи един земеделски стопанин, е до 65 на сто от стойността на застрахователната премия.

Заявления за кандидатстване по схемата ще се приемат до изчерпване на ресурса, но не по-късно от 31 август 2017 г. Срокът за сключване на договорите и изплащането на помощтта е до 15 декември 2017 година.