Българската банка за развитие стартира програма, чрез която микро-, малки, средни и междинни предприятия (с персонал до 3000 човека) ще могат да получат общо 300 млн. евро под формата на кредити.

Инициативата е по плана „Юнкер”, а сумата е осигурена по равно от Европейската инвестиционна банка и от ББР в рамките на „Плана за инвестиции за Европа“.

Минималният праг на финансиране е 3 млн. лв., а таванът – 24 млн. лв., погасяването трябва да се извърши до 15 г. Това, спроед изпълнителните директори на ББР Ангел Геков и Билян Балев е сред големите плюсове на програмата, включително и конкурентните лихвени условия.

“Има специфика в програмата, която за първи път се прилага на българския пазар. Банките ще прилагат собствените си правила за подбор и за работа със съответните клиенти”, обясни Геков.

Всички такси и комисиони ще се определят от партньорите спрямо действащите им правила и тарифи, и ще остават изцяло в техен приход. Освен това ще приспадат 1% от лихвените плащания, а остатъкът ще е в полза на ББР.

“Ние ще поемем освен финансирането и до 100% от риска по тези кредити”, каза Геков.

Няма да се допуска рефинансиране на действащи заеми, заяви Балев. И добави, че в предложението за новата програма е изпратено до всички търговски банки, като се очаква те да заявят интерес за участие до края на м. юли.