Има сериозен инвеститорски интерес към България от Турция, поради близостта до нашата страна и други фактори, които оказват влияние върху турските компании, както и пренасочване на инвеститорски интерес от Азия, коментира пред журналисти заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. Ръстът на БВП на България изпреварва средния за Европа и е нормално за нас да търсим потенциал за износ и да търсим инвеститори в страни, които са и извън ЕС, освен това събитията около Украйна, наложените санкции срещу Русия са икономическите и пазарни елементи, които преориентират страната както за търсене на инвестиции към България, така и за износ на нашите фирми, допълни той, цитиран от БТА.

Този засилен интерес се наблюдава от компании от преработвателната индустрия, производство, компоненти за автомобили, електроника, електротехника, селското стопанство, техника за преработка и производство на селскостопански продукти и хранителната индустрия.

В отговор на въпрос за индийската компания за кафе с инвестиционен интерес към България, заместник-министърът информира, че тя е посетила няколко локации в страната за оглед на терени. Обмислят инвестицията, тази компания вече оперира в Европа и планира да дислоцира част от производството си и постепенно да насочи цялото към България, допълни Манолев.

Той посочи, че индустриалната зона във Видин е изключително интересна като локация за инвеститори и то най-вече за такива от Европа, главно заради транспортната свързаност.

Заместник-министърът участва в годишната среща на търговско-икономическите съветници в Службите по търговско-икономическите въпроси /СТИВ/.

Той съобщи, че МИ започва анализ на дейността на всяка служба, като се очаква да има промени на локации с идеята за пренасочване, изпращане на нови служители и други. Имаме нова икономическа обстановка, към която трябва успешно да се приспособим, мотивира предстоящите промени заместник-министърът.