В понеделник собственикът внесъл план за надстрояване в столичния район “Средец”, за целта е нужен подпис от министъра на културата

Собственикът на емблематичния за столицата хотел “България” иска да го надстрои с един етаж. За целта в понеделник е внесъл намерение за изготвяне на план за промяна на устройствения план в район “Средец”.

Собственик е бизнесменът Мирослав Печев. Той е собственик на парк-хотел “Витоша” в Студентския град и е вносител на кафе “Лаваца” за България.

Пачев планира и изграждане на сграда на ъгъла на ул. “Аксаков” и “Дякон Игнатий” отляво на концертна зала “България”, но засега проектът е в начален етап. Той не предлага промени по фасадата на сградата.

От местната администрация събират становища, мнения или възражения от жителите на София до 7 август. Оттам обясниха, че те

нямат правомощия да

спрат надстрояването,

но се надяват да се запази сегашният вид.

“Гранд хотел България” е групов паметник на културата. Както при всички други архитектурни паметници, надстрояването му би могло да се извърши само след положително становище от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) и с подписа на министъра на културата. Освен това той трябва да мине през съгласуване и в направление “Архитектура и градоустройство”. През юни 

ремонтът в “Гранд хотел

България” беше спрян,

защото не беше съгласуван

с НИНКН. Проверка установи частично премахнати неносещи стени и отстранена мазилка в коридора на третия хотелски етаж. Обяснено бе, че стените са оголени заради предстоящо конструктивно обследване на сградата.

Това не е първото намерение за реконструкция на хотела. През 2007 г. предишните собственици обявиха амбициозен план за разширяване, реновация и преустройство, като партерът и ниските етажи щяха да се оформят като търговски център. След намесата на архитектурни съюзи и гражданската общност проектът беше спрян и потъна в забрава.

“Гранд хотел България” е построен през 1934-1937 г. след конкурс за изграждане на Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество. Зданието е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни.