Програмата цели да изгради здравословни хранителни навици у децата

Всяко дете от подготвителна група в детската градина до 4-и клас да получава плод и млечни продукти в училище. Това е целта на училищните схеми “Училищен плод”, които се прилагат от 2010 г., както и на “Училищно мляко”, която е от 2009 г.

Тяхната главна цел е да се възпитат

здравословни

хранителни

навици

у децата и трайно да се увеличи приемът на плодове и зеленчуци от тях, защото са във възрастта, в която оформят хранителните си навици.

Важно е да се повиши и осведомеността на децата за плюсовете от повишен прием на плодове и зеленчуци.

В България над 20% от децата имат наднормено тегло, като над 14 на сто имат свръхтегло, а между 6 и 7% страдат от затлъстяване. Основна превантивна мярка в борбата срещу затлъстяването сред децата трябва да бъде ежедневната консумация на 400 грама разнообразни зеленчуци и плодове – оптимален прием, препоръчван от Световната здравна организация.

Детските градини и училищата са избрани като най-подходяща среда за въздействието върху изграждането и утвърждаването на хранителни навици на децата.

От 1 август тази година влязоха в сила изменения по тези програми от учебната 2017/2018 г. до учебната 2022/2023 г. Преди всичко двете програми се сливат в една. Една от

главните

промени

е, че училищата, които искат да участват в програмите, вече сами избират възложителите, които да доставят продуктите. Те ще отправят 3 запитвания - едното задължително ще бъде към производител, а другите могат да са към търговци. Производителят е с преференции при избора на доставчик и ако той даде положителен отговор и представи оферта, то учебното заведение трябва да избере него.

Изискване в наредбата е, че всички продукти, разпределяни по програмата “Училищно мляко”, трябва да са произведени в одобрени обекти на територията на Европейския съюз. Важно за родните фермери е, че приоритет при избора на продукти е закупуване на местно или регионално равнище, т.е. родните производители все пак получават преференции.

При отрицателен отговор от производителя, училището може да избере търговец.

Право да кандидатстват за доставки на плодове, зеленчуци и мляко в учебните заведения имат производители на плодове и зеленчуци, производители на мляко и млечни продукти, организации на земеделски производители, еднолични търговци, търговски дружества и кооперации. Общини също могат да стават доставчици но само на учебните заведения, които се намират на тяхната територия.

Заявления за участие в схемите тази година се подаваха от 15 май до 15 юни. Сега ще има и втори прием на документи от 21 август.

Увеличен е и максимално допустимият брой доставки на плодове и зеленчуци за едно училище. Досега един търговец е могъл да прави до 40 доставки на година. Занапред ще може да прави до 45 доставки.

В програмата е разписано, че не се допуска

добавянето

на захар, сол

и мазнини

в доставяните на децата продукти. Прясното и кисело мляко трябва да бъде без добавена захар или мед, със съдържание на мазнини до 2%.

Бялото саламурено сирене може да съдържа добавена сол до 3,5%. Кашкавалът трябва да влиза в нормите за добавена сол, която може да е от 1,8 до 3%. В нормата е разписано, че не се предвижда предоставянето на обработени плодове и зеленчуци. Те могат да са само пресни, но не и сушени, замразени, консервирани или преработени по друг начин. На учениците трябва да се предоставят най-малко 4 различни продукта месечно.

Предвидени са и съпътстващи мерки, които дават възможност за опознаване на земеделските процеси и изграждането на цялостна представа за отглеждането на плодове и зеленчуци и добиването на мляко. Училищата могат да избират различни дейности като посещения на стопанство или мандра, създаване и поддържане на градина, часове по дегустация и готварство и други.

Финансирането на програмите се извършва от

европейските

фондове

заедно с национално финансиране с цел постигане на оптимално изпълнение на заложените цели.

Програмата действа на територията на целия Европейски съюз. Помощта за 2017-2018 г. само за България е в размер на 2 677 109,00 евро за плодове и зеленчуци и 1 167 367 евро за мляко и млечни продукти.

За останалите 5 години е заложено разпределение, което е 2 093 779,00 евро годишно за плодове и зеленчуци и 1 020 451 евро годишно за мляко и млечни продукти.

250 млн. евро е финансирането от Европейския съюз за периода 2017-2018 за всички страни от общността. Около 150 млн. евро ще бъдат отпуснати за плодове и зеленчуци и 100 млн. евро за мляко.

В старата програма участваха 24 държави членки за предлагане на плодове и зеленчуци, а 28 - за предлагане на мляко. През изминалата година около 20 милиона ученици в целия ЕС са получавали мляко, а около 11,7 милиона - плодове и зеленчуци.

Въпреки че участието в програмата не е задължително, всички 28 страни членки са посочили, че ще участват в инициативата през учебната 2017-2018 г., уточниха от Еврокомисията.

В програмата е разписано, че приоритет е закупуването на мляко на местно или регионално равнище.
В програмата е разписано, че приоритет е закупуването на мляко на местно или регионално равнище.
Плодовете и зеленчуците по тази програма не трябва да са преработени.
Плодовете и зеленчуците по тази програма не трябва да са преработени.