Двама кандидати остават в сделката

Отстраненият кандидат за концесията на летище Пловдив - консорциумът “Силк роуд Пловдив еърпорт”, обжалва пред КЗК.

На 18 май в министерството на транспорта в присъствието на министър Ивайло Московски бяха отворени офертите за концесията. Кандидатите бяха трима.

Единият е “Консорциум Летище Пловдив”, в който влизат “Тракия икономическа зона” и “ПИМК холдинг груп”. Вторият е обединение “Хайнан и Пловдив еърпорт инвест”.

В него са китайската HNA аirport group и Plovdiv Airport Invest. Втората компания е регистрирана в Холандия. При отварянето на офертите стана ясно, че китайците се представляват от Асен Василев - бившия служебен министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Марин Райков.

“Силк роуд Пловдив eърпорт” бяха третият кандидат. В нея са “Принц фон Пройзен кепитал лимитид”, “Пиктед кепитал” и VLJ Consultin - обединение на швейцарска, българска и кипърска компании.

Този консорциум бе отстранен от процедурата и както става ясно от сайта на КЗК, е подал жалба.

От министерството на транспорта заявиха, че кандидатът е отстранен, защото не отговарял на критерия за подбор. От ведомството на Московски смятат, че решението им е законосъобразно, но ще чакат произнасянето на КЗК. Това означава, че концесията ще се забави за неопроделено време.

Наблюдатели коментират, че този път процедурата ще е успешна, тъй като кандидатите са сериозни компании. И китайци, и пловдивският консорциум имат намерение да развиват летището.

Според условията концесионерът трябва да инвестира не по-малко от 35,2 млн. евро без ДДС за 35 г. и не по-малко от 16,7 млн. евро за първите 5 г.