Емил Янков, готвач: Преди да стигнеш висотите, трябва да си минал през трудности.

В ресторант "Миконос" в Пловдив кухнята е средиземноморска, предлагат се всякакви видове диви риби и огромно разнообразие от морски деликатеси. Отворен е през 2013 г. и може да посрещне 250 гости. Кръстен е на античния герой Миконос (пряк потомък на Аполон). Вдъхновен е от цикладската архитектура и издържан в средиземноморски стил, затова бързо гостите се пренасят на едноименния остров.

- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?

- Учих четири години кетъринг и готварство в "Генерал Владимир Заимов". Започнах да работя в "Миконос" от отварянето му. С течение на времето натрупах опит и така останахме заедно.

- Защо избрахте да работите в тази сфера?

- Това ме влечеше от малък. Не започнах по неволя. В училище имах учител, който ме питаше какъв ще стана като порасна. Тогава му отговорих, че ме влече готварството. То не е само работа, а изкуство, занаят и страст към храната.

- Какво научихте за тези години?

- Това, което трябва да даваш, е любов. Да приготвяш храната по този начин. Не е важно дали ще е за 200 - 300 човека или по-малко. Когато готвиш със старание и работата спори, и храната е по-добра, и всичко върви по-лесно. Когато си добър с екипа си, работата е лека.

- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит?

- Трудностите винаги са в началото. Когато влезеш в една кухня за пръв път, е доста по-различно от времето, когато си учил. Трудностите са, когато започнеш да надграждаш уменията си.

- Как избирате служителите си?

- Трудно е да се намират хора, но се намират. Понякога трябва да се доизгладят някои неща. Но се познава дали някой става или не. А и човекът усеща дали е на мястото си. При нас идват подходящите. Ние сме хора и се разбираме.

- Кое ги мотивира?

- Добро заплащане, коректност, колегиалност и разбирателство.

- Как се виждате след 5 години?

- Всеки се стреми да успява повече и да научи колкото се може повече. Нашата професия е безкраен път, във всеки един момент се учи нещо ново. Преди да стигнеш висотите, трябва да има трудности. Аз съм борбен човек, обичам да се боря и рано или късно да изпълнявам целта си.