Динко Каишев: Ако не бях упорит, щях да съм се отказал

Фермата на Динко Каишев отглежда плодове и зеленчуци на около 30 декара в село Бяла река, близо до Първомай. Успява с усърднен труд на семейството си и на добрите климатични условия в района. От фермата му излизат зеле, дини, пъпеши, домати, патладжани, пипер. Като професионален агроном Каишев подчертава, че на първо място за него е качеството на продукта, което го прави и здравословен. Това се постига като са спазени всички карантинни срокове след пръскане и се използват по-щадящи препрарти. На второ място е вкусът, на трето - външният вид. От тази година фермата на Каишев има договор с "Метро". Друга част от продукцията се продава по борсите и общинските пазари.

- Откога сте в този бизнес? Занимавали ли сте се с нещо друго преди?|
- Завършил съм селскостопански техникум и с друго не съм се занимавал. Опитвал съм да живея за по-дълго в Пловдив, но земеделската работа ми е в кръвта и ме влече. Така вече десет години съм регистриан земеделски производител. Започнах да работя в тази сфера заради родителите ми, които се занимават със същото. Да се разрасне едно стопанство е дълъг процес, необходим е много труд и търпение.

- Защо избрахте да работите в тази сфера?
- В стопанството сме трима - аз, майка ми и баща ми. В най-натоварените моменти ползваме наемна работна ръка. Днес тя все по-трудно се намира, въпреки че заплащането е по-високо. Трудно се управляват хора.

- Какво научихте за тези години?
- Още не съм открил рецептата за пълния успех. Ако не бях упорит, вече щях да съм се отказал. Много хора наоколо го направиха, единици са стопаните, които остават на село.

- Кой беше най-трудният момент в досегашния ви опит на предприемач?
- Трудности има непрекъснато. Една година ще е градушка, след това - болест или вредител, винаги ще има пропаднали площи. Напоследък работата става все повече, увеличаваме декарите, печалбата от единица площ пада с годините.

- Как си представяте вашия бизнес след 5 години?
- Искам да се разрасне производството и да има по-гарантиран пазар и с постоянна и качествена работна ръка.