Банкерът беглец е на крачка да открадне отново военния завод

Цветан Василев е продал “Дунарит”, без реално по сделката да е платен нито лев. Това става ясно от публикувания в Търговския регистър консолидиран финансов отчет на фирма “Емко” - купувач на военния завод.

Според него новият собственик е придобил “Дунарит” през август 2016 г. Дотогава заводът е бил на фирма “Кемира”, която е собственост на банкера беглец. Тя пък купи “Дунарит” с кредит от КТБ, като той така и не бе върнат.

В отчета на “Емко” има посочено вземанена “Кемира” за 11 млн. лева. “Много вероятно е това да е стойността на акциите. От което излиза, че за “Дунарит” дори не са платени пари, а сумата е оформена като вземане. “Дунарит” има печалба от над 30 млн. лева за 2016 г. Излиза, че дружество, което само за година генерира такава печалба, е продадено за 11 млн., при това без тези пари да са платени реално”, заяви преди дни в интервю за “24 часа” Пламен Георгиев - председател на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.

През февруари 2016 г. комисията внесе в Софийския градски съд иск за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество срещу Цветан Василев и още 26 ответници. Цената на иска е над 2,2 млрд. лева. Сред активите са и акциите на “Кемира” в “Дунарит”, които са 91% от капитала на завода. С определение от май 2015 г. съдът допусна обезпечение на иска срещу “Кемира” и е наложен запор на дела на фирмата в “Дунарит”.

Въпреки това “Кемира” прехвърля участието си в “Дунарит” на “Емко”. Според Георгиев това е престъпление, тъй като има наложен запор. Поради това комисията е сезирала прокуратурата, която вече е повдигнала обвинения.

Именно заради тях бе стартирана процедура по отнемането на лиценза на “Дунарит”. Това принуди цялото ръководство на завода да подаде оставка, за да не спре работата.

Според Пламен Георгиев се прави опит за овладяването на “Дунарит” и чрез увеличение на капитала. На 29 януари 2016 г. общо събрание на акционерите взема решение той да бъде вдигнат от 8 на 68 млн. лв. Освен това е гласувано да отпадне правото на настоящите акционери да запишат пропорционална на дела си част и новите акции от “Дунарит” отиват при “Емко”.

“Ако това се случи, делът, който ние сме запорирали в “Дунарит”, ще падне от 91 на 10%. Така държавата би получила минимален процент, ако нашият иск за отнемане на имуществото бъде признат от съда. Прави се опит за заобикаляне на претенцията на държавата”, казва Георгиев.

Ръководената от него комисия иска от съда да спре вписването на увеличението на капитала, но магистратите отговорили, че тя не е страна по чл. 71 и 74 от Търговския закон, в които е посочено кой може да иска такова спиране.

Засега увеличението на капитала на “Дунарит” не е вписано в Търговския регистър заради жалба на фирма “Виафот инвестмънт България”. Дружеството изкупи вземания за над 44 млн. лв. на “Е. Миролио” от “Дунарит”. Според договор като кредитор “Виафот” може да упражнява правото на глас в общото събрание на “Дунарит”. Но на общото събрание от 29 януари 2016 г. решението било взето, без кредиторът да е уведомен.

В края на юни обаче Софийският градски съд е отхвърлил искането на “Виафот”. Ако това решение не бъде обжалвано, вдигането на капитала на “Дунарит” може да бъде вписано. А това ще означава, че Цветан Василев и обкръжението му за втори път ще откраднат завода, след като веднъж го купиха с кредит, без да го връщат, твърдят икономисти.

Работодатели оттеглят декларация за завода

Част от работодателските организации пуснаха в петък декларация, в която призоваха прокуратурата да не застрашава работата на “Дунарит”.

Това бе обявено с писмо до медиите, подписано от БСК, КРИБ, Асоциацията на индустриалния капитал в България и БТПП.

Въпросната декларация бе тиражана основно от медии на издателя Иво Прокопиев и други издания.

Малко след като тя бе публикувана, от КРИБ заявиха, че подобно изявление не е одобрявано от управителния съвет конфедерацията. “Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев е в чужбина, а заместник-председателите, както и преобладаващата част от членовете на УС са в отпуск. Решение би могло да бъде взето едва на първото заседание на УС на КРИБ през септември”, уточниха от най-голямата работодателска организация.

И допълниха, че принципна политика на КРИБ е да не се намесва в работата на независимата съдебна власт (съд или прокуратура), поради което КРИБ не може да се включва в такова изявление.

“Категорично се разграничаваме от опитите на определени издания да спекулират с името и позицията на Асоциацията на индустриалния капитал в България”, заяви пък председателят на организацията Васил Велев.

Според него по недопустим начин бил направен опит за внушения във връзка с принципна декларация по случая “Дунарит”. Това принудило работодателските организации да я оттеглят.