Електронните лични карти се отлагат за 2019 г.

Понятието “електронно обаждане” се въвежда в Закона за Националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112. Това става с преходните и заключителни разпоредби на Закона за МВР, проект за чието изменение е внесен в Народното събрание тази седмица.

Разписването на нововъведението Е-сall е в съответствие с европейското законодателство. Става дума за спешно повикване от превозно средство към 112, направено автоматично чрез активиране на бордовите сензори на автомобила или чрез ръчно набиране. Данните се подават към най-близкия център за приемане на спешни повиквания, а чрез мрежите на мобилните оператори може да се осъществи и разговор между пътниците и оператора на спешния телефон.

Засега не става ясно дали българската система на 112 може да обезпечи технически това и кога ще стане. Преди дни вътрешният министър Валентин Радев обяви, че се чувствал притиснат от фирмата, която поддържа спешния номер, поради което нов договор още не е сключен.

С поправките се отваря и Законът за българските лични документи, така че по желание на гражданина в личната карта и паспорта му да се съдържат данни и удостоверения за електронна идентичност и електронен подпис.

“Към 1 януари 2018 г. няма да бъде обезпечено изграждането на техническата инфраструктура, която да направи възможно осъществяването на сигурна електронна идентификация и електронното удостоверяване на автентичност, които да се залагат в българските лични документи. Предвид това законово определеният срок се удължава с една година”, се посочва обаче в мотивите на внесения от МС проект. Така става ясно, че електронните лични карти се отлагат за 2019 г. Тогава ще са следващите избори за Европейски парламент, на които за първи път българите трябва да могат да гласуват и електронно.

От МВР прецизират и списъка с обекти, които охраняват. Този със стратегическите за държавата - като АЕЦ, БНБ, институции се запазва. В списъка на сгради или части от тях, които полицаи може да охраняват по сключен договор с вътрешното министерство, пък влизат Рилският, Бачковският манастир и катедралният храм “Св. Александър Невски”.

Според новосъздаден чл. 106а в закона “при осъществяване на полицейски правомощия спрямо лице, което не разбира български език или е глухо или нямо”, полицейският орган е длъжен да разясни правата му на разбираем за него език. Отделно се разписва как ще се заплаща на преводачите от жестомимичен или чужд език.

При регистрация на автомобили в КАТ вече ще се прави електронна справка в базата данни на държавата, в която първоначално е регистрирана колата.

Ако при годишния технически преглед на превозно средство се установи опасна неизправност, ще се свалят табелите му и ИА “Автомобилна администрация” веднага ще уведомява МВР за това.

До 3000 лв. пък става глобата за тир, влязъл в забранена за тежкотоварни автомобили улица.