От “Амазон” търсят град, в който да направят нова централа за 5 млрд. долара

Европейските министри на финансите ще обсъдят идната седмица промени в регламентите с цел да се увеличат данъците на мултинационални интернет компании като “Гугъл” и “Амазон”, предаде Ройтерс.

Сегашната законова рамка ги облагодетелства спрямо останалите и лишава държави от значителни постъпления, се казва в документ на естонското председателство на ЕС, подготвен за неформалната среща в Талин на 15 и 16 септември. Документът предлага реформа на международните данъчни закони, за да се промени схващането за “постоянно установяване”. Това означава онлайн компаниите да плащат данъци там, където са реализирали приходите, а не където е регистрирано седалището им.

Най-вероятно България ще подкрепи това предложение. Съответната държава ще събира всички данъци от компанията, а след това те ще се преразпределят между останалите държави членки според процента от печалбата, генериран в тях. Все още обаче позицията ни е неофициална, тъй като няма решение на кабинета по нея.

Страната ни обаче няма да застане зад намерението да се хармонизира данъчната основа и тя да се отнася за всички мултинационални фирми, а не само за интернет компаниите. Причината са опасенията ни, че това решение може да е стъпка към уеднаквяване на ставките в целия ЕС, срещу което България е против.

От “Амазон” пък обявиха, че търсят място в Северна Америка, където да направят нова централа. В нея ще се вложат 5 млрд. долара. Градът трябва да е с поне 1 милион жители, защото базираната в Сиатъл корпорация за онлайн търговия иска да събере в него до 50 000 служители.