ТЕЦ “Марица-изток 2”
търгува на борсата чрез
борсов посредник, казаха
от държавната централа

Вицепремиерът Валери Симеонов се натъкнал на “брутална корупционна сделка” в държавната ТЕЦ “Марица-изток 2”, обяви самия той в понеделник.

На 1 септември през стоковата борса била сключена сделка за доставка на 2,4 млн. тона варовик на цена 21 лв. за тон. Според данни на Симеонов първоначалната цена, заявена от теца, била 15 лв. Офертата стояла около месец, но след това цената била вдигната от дружеството и тогава сделката е сключена, обясни вицепремиерът по БНТ.

Според него не били спазени правилата, при които се наддава с оферти и се сключва сделка на най-ниската предложена цена. За доставчици пък били избрани две предварително одобрени фирми, които не били платили депозит за участие в процедурата.

“Цената от 15 става 21 лв. по изключително криминален начин, с нареждане на борда на директорите на предприятието”, обяви Симеонов. Според него става въпрос за “абсолютно съгласувани действия, които трябва да са обект на проверка от прокуратурата”.

От сайта на теца става ясно, че поръчката за доставката на варовика е обявена на 3 август, а очакваната цена е 48 млн. лв. Сделката е сключена за цена 50,4 млн. лв.

От централата отговориха на “24 часа”, че участват на Българската стокова борса чрез упълномощен борсов посредник, а сделката се сключва по правилата на борсата.

Първоначално одобрената пределна цена е била 20 лв. на тон без ДДС. След уведомяване от борсовия посредник, че най-ниската предложена цена на борсата е по-висока от пределната на централата, се взело решение за изменение на цената по реда на Закона за обществените поръчки на 21 лв. на тон без ДДС.

За повече подробности дали са се спазили правилата при тази сделка, от централата заявиха, че за търговията на Българската стокова борда информация трябва да се потърси от нея.