Комисията за защита на потребителите (КЗП) е готова да се включи като контролен орган, който да следи за качеството на хранителните продукти след въвеждане на единни европейски правила. Това каза председателят на КЗП Димитър Маргаритов по време на обществената дискусия под надслов „Европа на два стандарта при храните – защитени ли са правата на българските потребители“, посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа, която беше организирана от омбудсмана Мая Манолова, предава „Фокус“.

„КЗП активно участва в координирания процес по установяването на този проблем и ще участва и занапред за намирането на различни механизми, по които да бъде решен. Наши екипи участваха в изследванията на различни продукти от страните от Западна и Източна Европа и смятам, че този процес трябва да продължи и дори трябва да се разшири върху други продуктови групи и стоки“, каза той.

Маргаритов обясни, че КЗП е установила, че българските потребители имат по-голямо доверие на стоки, внесени от Западните страни, отколкото на другите, но се оказва, че един и същ продукт на една и съща търговска марка може да бъде с различно съдържание на различните места и това да бъде отбелязано върху етикета.„Но институциите сме с вързани ръце, защото не можем да покрием абсолютно всички нелоялни търговски практики“, каза той.