Близо един млрд. евро е стокообменът между България и Чехия за 2016 г. Това е било посочено по време на среща между министъра на икономиката Емил Караниколов и министъра на търговията в Министерството на промишлеността и търговията в Чешката република Иржи Хавличек, който е на официално посещение у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката.

Двамата министри са открили и българо-чешки бизнес форум, организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), на който участват над 60 представители на фирми от двете държави.

Министър Караниколов е посочил, че Чешката република неизменно е сред водещите 20 търговски партньори на България в световен мащаб. По думите му през последните десет години износът за Чехия нараства бързо - от 95 млн. евро през 2007 г. до 402 млн. евро през 2016 г., което е показателно за интереса на българския бизнес към чешкия пазар.

По време на срещата е станало известно още, че стокообменът между двете държави нараства постоянно и от 543 млн. евро през 2007 г. достигнал до рекордните 958 млн. евро през 2016 г., като за първото полугодие на 2017 г. продължава възходящото си развитие.

Министър Хавличек е изтъкнал, че двете страни са традиционни партньори и е допълнил, че има значителен потенциал и за разширяване на сътрудничеството, особено в секторите автомобилостроене, информационни технологии, медицина, фармация, хранително-вкусова промишленост и селско стопанство. Министър Хавличек е заявил, че страната ни е един от най-големите партньори на Чешката република за 2016 г., както и че съществуват реални възможности за български фирми да бъдат подизпълнители на чешки компании.

Двамата министри са обсъдили още възможностите за насърчаване на инвестициите и обмяната на опит в изграждането на индустриални зони и високо-технологични центрове.