Комисията за защита на конкуренцията отказа да спре концесията на летището в Пловдив. Това се вижда от решение на регулатора относно сигнал на сдружение “Силк Роуд Пловдив Еърпорт”.

Обединението обжалва решение на транспортното министерство, с което е отстранено от участие с аргумента, че не отговаря на критерия за минимален размер на активите.

От обединението представили документ, че един от участниците - “Кобалт ню ейдж еърлайнс груп”, има изискуемите 20 млн. евро стойност на активите. Дружеството обаче не е посочено като страна, която ще изпълнява концесията.

Министерството на транспорта посочва, че е неоснователно искането за временно спиране на процедурата, тъй като ще бъде увреден общественият интерес.

Според министерството приходите за 2017-2019 г. ще са минимум 3,25 млн. лв. от концесионни плащания и 35,267 млн. евро инвестиции. И допълва, че обичайната практика показва, че при налагане на временна мярка процедурата се забавя поне с година. Така бюджетът щял да бъде лишен от приходи. КЗК посочва, че няма обосновани мотиви, с които да се спре процедурата. А ако това се случи, ще има значително по-големи вреди за засегнатите страни - министерството и обществото.