824 000 български пенсионери ще получат увеличение на пенсиите, каза пред БиТиВи социалният министър Бисер Петков. Увеличение ще има и на вдовишките пенсии. От 1 октомври 40% от пенсионерите ще получат увеличение. Индексирането става от 1 юли с 3,8%. Това е минималното, което ще бъде заложено в бюджета. При пенсия от 350 лв. увеличението ще е 13-14 лв., каза още социалният министър. Всички пенсии под 200 лв. ще бъдат приравнени към минималната от 200 лв, отговори той на въпрос какво става с пенсията на човек, който се е осигурявал 35 г. и сега получава 183 лв. От 2019 г. ще отпадне таванът на пенсиите, така че хората ще имат стимул да се осигуряват, каза още Петков.

Тенденция на намаление на новите пенсионери се наблюдава, особено при сектор "Сигурност".

Обезщетението за гледане на дете е овързано от минималната работна заплата и в момента е 340 лв. Предстои дискусия по въпроса - ще се стимулира връщането на майките на работа.

Отпадането на класа е включено на заседанието на тристранката утре, този въпрос не е поставян от правителството, а от работодателите, уточни Петков. Част от аргументите на бизнеса приемам, други -не, каза той.

По отношение на ТЕЛК той каза, че идеята е, да се види дали установената нетрудоспособност пречи на човек да работи. Двете комисии щели да бъдат относително самостоятелни. В момента не говорим за правата на хората, искаме ресурсът за тези хора да се разпределя справедливо, каза Петков.