Българската банка за развитие (ББР) ще получи 50 млн. евро кредит от китайската Ексим банка (КЕБ) за финансиране на българския бизнес. Кредитното споразумение бе подписано на 28 септември от председателя на надзорния съвет на ББР Атанас Кацарчев и президента на КЕБ Лиу Лиенгъ.

Срокът на заема е 5 години, а договорените средства ще бъдат използвани за подпомагане на български предприятия, за финансиране на търговски операции, както и за насърчаване на икономическите отношения между България и Китай.

Това е първият договор за заем между Българската банка за развитие и китайската Ексим банка, след като през април 2014 г. в Пекин двете институции сключиха споразумение за финансово сътрудничество, което предвижда съвместно финансиране на ключови проекти или области.

Китайската Ексим банка е държавна финансова институция, основана през 1994 г. Основният фокус на дейността ѝ е подкрепа за вноса и износа на Китай, подпомагане на местните компании в изпълнение на задграничните им проекти и насърчаване на международното икономическо сътрудничество и търговия.

Правилата за използване на новия кредитен ресурс ще бъдат разработени и предложени на клиентите на банката като нов финансов продукт.

Най-общо казано, ББР може да ползва ресурси за програмите си за инвестиционно кредитиране, оборотен капитал, пред- и следекспортно финансиране и други инструменти, покриващи пълната гама банкови финансови услуги. В допълнение ББР ще разглежда съвместни проекти на български и китайски компании, проекти, предвиждащи внос на китайски продукти и оборудване, и други проекти от взаимен интерес между двете страни.