Министърът на икономиката Емил Караниколов и новоназначеният посланик на Германия у нас Херберт Салбер обсъдиха търговско-икономическите взаимоотношения между двете държави, както и възможностите за инвестиции на германски компании в страната ни, съобщават от пресслужбата на Министерство на икономиката.

На срещата е изтъкнато, че за първите шест месеца на 2017 г. стокообменът между България и Германия възлиза на 3,551 млрд. евро, което е с 13 на сто ръст спрямо същия период на миналата година. За периода януари-юни 2017 г. износът ни за Германия също отбелязва ръст от 19,8 на сто и е в размер на 1,783 млрд.евро, спрямо първото полугодие на 2016г.

Посланик Салбер е заявил, че в основата на взаимоотношенията на двете страни стоят добрите търговско-икономически отношения. Той е изтъкнал, че немските фирми са силно представени в България и е дал пример, че в Германо-българската индустриално-търговска камара членуват 500 фирми. Посланик Салбер е посочил, че немските компании дават положителна оценка от работата си в България. "Ще работим още повече немски инвестиции да влязат в България", е заявил Салбер.

На срещата са били обсъдени още решаването на проблемът с работната сила и подготвяните промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които да позволят по-голям процент за покриване на разходите за обучение на кадри, както и икономическите приоритети по време на предстоящото европредседателство на страната ни. Дадена е била и висока оценка за развитието на търговията между двете страни, която достига рекордни нива през 2016 г., когато стокообменът възлиза на 6, 637 млрд. евро.