Пиреос банк продаде сръбското си звено на Директна банка, предаде Ройтерс. Чрез сайта си банката съобщи, че офертата е между 58 млн. и 61 млн. евро, като точната цена ще бъде определена допълнително.

Очакванията са сделката да бъде финализирана до края на първото тримесечие на 2018 година, след като получи одобрение на регулаторите.

Банката планира да се раздели и с другите си бизнеси на Балканите. Това включва звената в България, Румъния, Албания, както и в Украйна, за да намали чуждестранните експозиции.

Ако всички сделки бъдат финализирани, трета банка с гръцки капитали у нас ще смени собствеността си. До момента Пощенска банка придоби клоновете на Алфа банк, а белгийската КВС купи ОББ от Националната банка на Гърция.

Пиреос банк ще се опита да свие необслужваните заеми в групата от сегашните 33,3 млрд. евро до под 20 млрд. за три години. Има да изплаща и 2 млрд. евро заем, набавен чрез емисия облигации от спасителния държавен фонд, който държи 26,2% от капитала на банковата група.

Според генералния директор на банката Христос Мегалу до 2020 г. “Пиреос” може да се върне на дълговите пазари и сама да заема ресурсите, от които се нуждае.

В България Пиреос банк има за 2016 г. загуба от 67,5 млн. лв., защото задели повече провизии, с които да покрие лошите си кредити. Банката е на десета позиция с кредитен портфейл от 1,9 млрд. лв. и депозити за 2,4 млрд. лв. През 2016 г. продаде българското си лизингово дружество на финансовата група “Химимпорт”.