С 624 млн. лева по програма “Региони в растеж” ще бъдат модернизирани училища, детски градини и университети. 416 учебни заведения, в които се обучават 255 269 деца, ще бъдат ремонтирани, съобщи в понеделник министърът на регионалното развитие Николай Нанков. Той и образователният министър Красимир Вълчев представиха проектите.

Парите сега са с около 30% повече от миналия програмен период. Средствата са разпределени между 72 общини и три министерства - на образованието, на спорта и на културата, които ще извършат модернизация на общо 416 учебни заведения, каза министър Нанков.

До момента са подписани договори със 17 общини, които ще получат 130 млн. лв. В процес на подготовка са още 16 проекта за образователна инфраструктура на стойност близо 168 млн. лв. за ремонти в 30 училища и 40 детски градини.

Министерствата на културата и на спорта ще разполагат с бюджет от 14 млн. лв. за ремонти в спортни училища и училища по изкуствата.

Нанков подчерта, че целта на инвестициите е да бъде оказана подкрепа на основния правителствен приоритет - образованието, и да се създаде по-здравословна учебна среда. Фокус е професионалното образование.

За него били заделени 166,5 млн. лв. при едва 10 млн. лв. през предишния програмен период. Нанков обясни, че с парите ще бъдат подкрепени 144 професионални учебни заведения. От тях 102 училища ще бъдат модернизирани от министерството на образованието. Безвъзмездна финансова помощ за други 42 професионални училища, които са общински, получават съответните администрации.

Министърът на образованието Красимир Вълчев съобщи, че с финансовия ресурс ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност и ще се ремонтират сградите, оборудването, включително специализираното, базите за практическо обучение и спортната инфраструктура. Ремонтите ще обхванат близо 40% от професионалните гимназии, в които учат 55% от учениците.

С 624 млн. лв. ремонтират

училища и детски градини

Акцент е професионалното образование