Ново сдружение ще пази природата и ще развива района на Кресненското дефиле. В “Бъдеще за човека и природата в Кресненското дефиле” се включват представители на над 20 неправителствени организации и водещи университети, стана ясно при учредяването на организацията.

Тяхната експертиза ще бъде насочена към изготвянето на планове и дейности за стимулиране на икономическото, екологичното и културното развитие. За целта ще се изработи устройствен план на територията, в който ще бъдат включени конкретни стъпки.

Преди това обаче ще бъдат подготвени лесоустройствени проекти за пълното възстановяване на растителните видове, засегнати от опустошителните пожари това лято. Ще се работи и за възстановяване на популациите на засегнатите животински видове.

За да се засили интересът към региона от страна на инвеститори и туристи, ще се работи по развитието на хотелски, спортни и развлекателни зони. Към тях ще бъдат обособени спа зони, за да може повече хора да се възползват от богатството на минералните извори в региона. Ще се определят и местата за биоземеделие и животновъдство.

“Ще търсим и привличаме средства по различни програми и ще подпомагаме общините и малките населени места в подготовката на проекти и тяхната реализация. Ще работим и за изграждането на мрежа от спонсори, дарителски кампании, специални проекти за набиране на средства и други подобни”, обясняват от сдружението.