Рекордната сума от 600 000 евро - с толкова пари, чрез интернет, е била измамена българска фирма. През изминалите дни милиони потребители получиха имейли от кредитна институция, в които се казва, че дължат пари и ако не ги платят – ще бъдат предадени на прокуратурата. Чрез подобни имейли – достъпът до всички данни на компютъра става лесен за хакерите. В това число и пароли и IBAN на банкови сметки. И така стотици хиляди левове не стигат до правилния получател.

„Има опасност да бъде открадната информацията, която се съдържа на компютъра – пароли за различни приложения, електронна поща. Да кажем, че счетоводителка оставя в обедната си почивка отворена сесия към сайта на банката и включен електронен подпис към компютъра. Тогава, след като компютъра е заразен, нарежда пари по банкови сметки на мулета, които впоследствие биват изтеглени. Това е много популярна схема”, обясни пред NOVA комисар Явор Колев - началник отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП.

В никакъв случай не отваряйте мейли с неясен произход, алармира Явор Колев по повод фалшивите мейли на Кредисимо, че сте длъжник.

Потребителите поради немарливост дават повод на организираната престъпност да теглят пари чрез електронно банкиране. 

Българска гражданка бе готова да даде 15 000 лева на генерал по нигерийска поща, е последният случай на изнудване по интернет, каза още Колев.