Срещу развитието на Банско като ски курорт няма нито един екологичен довод. Това заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов по Нова тв.

Според него планът за развитие на Пирин не предвижда друго строителство в района освен съоръжения за спорт. Самото инвестиционно намерение за ски пистите и втория кабинков лифт ще мине отделно от планираната оценка за въздействие върху околната среда. Според министъра няма да се допусне строителство на нищо друго освен на писти и съоръжения към тях.

Твърденията, че се допуска застрояване на планината, са на различни екологични организации, които спряха чрез съда измененията на действащия план за управление на Национален парк “Пирин” и обжалват създаването на нов план.

Онзи ден кметът на Банско Георги Икономов внесе в МОСВ писмо, с което поиска приключване на процедурата по изменение на плана, започната още през 2013 г. Вчера Димов коментира, че юристите на министерството все още се запознават с предложението и се изготвя експертно становище как да се продължи процедурата.

Димов обаче бе категоричен, че колите, които качват туристите по пистите в Банско, са много по-големи замърсители на околната среда, отколкото би бил вторият кабинков лифт.

Екоминистърът подчерта, че благосъстоянието на дадено населено място е пряко свързано с чистотата на атмосферния въздух в него. Колкото по-бедно е населението, толкова повече дърва и въглища използват за отопление, следователно толкова по-замърсен е въздухът. “Никак не се учудвам на данните за чистия въдух в Девин и мръсния във Видин”, коментира Димов. Индустрията била най-слабият замърсител на въздуха у нас, тъй като там се вземат най-много предпазни мерки.