Подготвят се промени в концесионния договор за ски зоната в Банско, които предвиждат да се разреши изграждането на ски съоръжения. Това съобщиха вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите Нено Димов след среща  с представители на екологични организации, неправителствени организации, експерти и кметове на общини. 

"Бяха разгледани два въпроса - промяната на концесионния договор между държавата и ползвателя на концесионната територия на Национален парк "Пирин" и промяната на действащия план за управление на Национален парк "Пирин", уточни Валери Симеонов.

Министър Димов поясни, че когато концесионният договор е правен е нямало такъв опит и текстовете са довели до много спорове. С времето законите са се променили много, новият договор трябва да се приведе в съответствие с новите изисквания. В старият договор са предвидени санкции само от гледна точка на приходите, няма такива за опазването на околната среда. "Предвидени са промени и в плащанията - очаква се сумите, които ще постъпват от концесията, да са два пъти по-големи. Предвижда се и разрешаване на строителство на нови ски съоръжения - лифтове, влекове, писти.", каза вицепремиерът и уточни, че става въпрос за строителство единствено на спортни съоръжения, но не и на сгради.

"Конкретно за лифт днес не коментираме, тъй като това е инвестиционно намерение, което трябва да е постъпило в министерството и да бъде оценено по всички процедури, включително ОВОС и обществено обсъждане. Ако не бъдат променени концесионния договор и плана за управление, изобщо не можем да говорим за намерение.", каза Нено Димов

В едноседмичен срок концесионерът и община Банско ще отговорят писмено на въпросите на зелените организации. Единственият екологичен въпрос от тях е дали изсичането на гори и дървета няма да се влоши ситуацията в района при евентуални силни валежи, които да доведат до наводнения. "Това означава, че няма потенциални рискове, дори и според екологичните представители. Всички присъстващи на работната среща се обединиха около становището, че по никакъв начин не трябва да се продължава с големите струпвания в основата на лифта. Цитирам г-н Андрей Ковачев, който каза, че не е против изграждането на втори кабинков лифт. Това беше мнението и на всички други присъстващи.", категоричен беше Симеонов.