Обектът е напълно законен и не нарушава никакви градоустройствени параметри, твърди в писмо до редакцията фирмата "Артекс Инженеринг" 

В отговор на разпространяваните твърдения относно строящата се в кв. “Лозенец” висока сграда “Златен век”, в които истината се изопачава, премълчава или направо заменя с лъжи, “Стройконтрол Инженеринг” трябва да посочи фактите. Те доказват, че сградата е със законно разрешение на строеж, с височина в границите, определени от действащия Подробен устройствен план, с допустим брой стопански обекти и с целесъобразно уредено паркиране.

Нападките срещу “Артекс Инженеринг” са дирижирани от няколко общински съветници, бивш зам.-кмет и няколко личности с инвестирани политически или бизнес интереси, сред които г-н Мариан Башур.

Посредством една фейсбук страница, една анонимна петиция и три протеста те очакват гражданската енергия да разчисти пътя за личните им амбиции.

Повтарянето на лъжи не само хаби време и ресурси на администрации, медии и телевизии. То засяга репутацията на една изцяло българска строително-инвестиционна компания, както и на институциите, които прилагат Закона за устройство на територията и всички закони и нормативни документи в Република България.

Като фирма за строителен надзор “Стройконтрол Инженеринг” отхвърля всички инсинуации относно “Златен век”. Те заблуждават гражданите на район Лозенец, на София и на цяла България.

Ето фактите. Разрешението за строеж е валидно до 11 януари 2020 г., съгласно чл. 153 от ЗУТ и заповед от 20.09.2017 г. на главния архитект на Столична община, съгласно чл. 154 от ЗУТ, както и становище номер 70-00-906 от 30.08.2017 г. на МРРБ.

Височината на сградата е съгласно действащ Подробен устройствен план от 1996 г., виза за инвестиционно проучване от 2004 г., както и разрешение за строеж от 2007 г.

Всички строежи, за които има издадено разрешение за строеж до датата на одобряване на Общия устройствен план, се реализират по действащите Подробни устройствени планове.

Според Общия устройствен план на гр. София от 2009 г. кварталът попада в зона Жг с височина на застрояване 26 м. Тези параметри на застрояване важат за издаване на визи за инвестиционно проучване и проектиране и разрешения за строеж след одобряването на Общия устройствен план на гр. София, тоест две години, след като е влязло в сила разрешението за строеж.

Няма небостъргачи в Република България. Има високи и много високи сгради. За небостъргач се приема сграда над 150 м и 40 етажа. “Златен век” е една модерна, конструктивно устойчива висока сграда. Сега, след молбата на кмета на София г-жа Фандъкова към “Артекс Инженеринг”, сградата е намалена с 6 етажа от предварително одобрените параметри и е до 100 м височина (99,96 м).

Какво е предназначението на самостоятелните обекти в сградата? Съгласно закона една сграда се счита за жилищна, когато най-малко 60% от нейната разгъната застроена площ са за жилищни нужди. Във всички останали случаи сградите са с нежилищна функция. Следователно самостоятелните обекти в сградата не противоречат на издадената виза за инвестиционно проучване и проектиране, одобрени проекти и издаденото разрешение за строеж.

Относно паркирането и паркоместата строителството на “Златен век” изисква 108 места за паркиране. С одобрения инвестиционен проект са осигурени 123. Освен това след реализиране на строителството в съседните имоти, собственост на възложителя, ще бъдат подсигурени допълнителен брой паркоместа. Така всеки собственик на самостоятелен обект може да закупи необходимия му брой паркоместа.

Съгласно направената симулация и изработеното транспортно-комуникационно проучване категорично се доказва, че в зоната за анализ на трафика не са налице предпоставки за какъвто и да било проблем относно транспортно-комуникационната мрежа в района.

В заключение “Стройконтрол Инженеринг” заявява, че извършващият се строеж е напълно законен и отговаря на всички нормативни изисквания, което се доказва и с извършените многобройни проверки на строежа от компетентните органи.

“Артекс Инженеринг” АД строи по световни стандарти от създаването си през 1993 г. и е пример за професионална и бизнес етика и в най-трудните времена на кризата. Свидетелство за това са получените награди, сред които особено ценни са многобройните “Сграда на годината”, престижната “Мениджър на годината” за 2017 г. на арх. Пламен Мирянов, както и призът “Най-добра фамилна компания за Централна и Източна Европа”, връчена във Виена само преди месец. А сградата “Златен век” е проектът, който ще даде пример за изключителните възможности на високото строителство.

Ако обаче спазването на законите и разпоредбите не гарантира правото и възможността на една компания да реализира своите проекти, тогава се създава чувство за несигурност и дори хаос. Вместо стимулираща конкуренция ще имаме удари под кръста с манипулиране на обществеността. В такава атмосфера българският бизнес не може да реализира никакви мащабни начинания, които да съответстват на една страна-членка на Европейския съюз. А младите хора на България ще я смятат за място, в което винаги може да се възпрепятства техен проект, макар той да е в полза на обществото. Като професионалисти и като граждани не трябва да допускаме това.

Неверните твърдения и клеветите относно “Златен век”, целящи компрометиране и възпрепятстване на законните строителни дейности, няма да бъдат оставени без последствия. При необходимост ще бъдат предприети действия по съдебен път срещу всеки, който умишлено ги разпространява, както и за пропуснати ползи и неустойки.

На вниманието на манипулаторите на обществеността, които никога не са действали в обществен интерес: една лъжа, изречена и безброй много пъти, няма как да се превърне в истина.

Писмо до медиите на “Артекс Инженеринг”