Министърът на туризма Николина Ангелкова проведе работна среща днес с посланика на Китай у нас Джан Хайджоу за координиране на мащабно събитие с участието на ЕС, съобщи пресцентърът на министерството.

Подготвя се туристически форум на високо равнище между България и Китай, който да се състои в Пекин през пролетта на 2018 г. По този повод днес министър Ангелкова се е срещнала с посланик Хайджоу. Планираме събитието да бъде в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС, е обяснила министър Ангелкова. Тя е посочила, че това ще е още един начин да се постави фокус върху европейската инициатива "ЕС-Китай - 2018 година, посветена на туризма" /"2018 EU-China Tourism Year"/.

Идеята е с форума в китайската столица да се даде сериозен тласък на развитието на туризма между двете държави. За събитието България ще покани и представители на Европейската комисия, както и на съседни страни, е обявила пред госта министър Ангелкова.

За първите 10 месеца на годината посещенията на китайски туристи в страната са над 24 хил., като се отчита ръст от 44,5 процента в сравнение със същия период на 2016 г. Положителни са и данните за пътуванията на българи към Китай. В периода януари-октомври 2017 г. те са се увеличили с 12,7 на сто, отчита министерството.