Българските борси за търгуване с криптовалути от типа на биткойн се оказаха блокирани. Спирането на транзакциите през единствената банка, която ги обслужваше, става на фона на рекордния ръст в цената на биткойна, който в началото на годината струваше около 1000 долара, а сега вече се търгува за рекордните 18 хиляди долара, предаде Би Ти Ви.

Пазарната стойност на всички биткойни в обращение в момента е над 272 милиарда долара. В България има 10 големи борси за криптовалути. Тези виртуални чейнджбюра осъществяват дейността си през една банка. Преди 3 дни тя спря да ги обслужва.

"Голяма част от банките кореспонденти, с които банката работи, отказват да приемат преводи за покупко-продажба на криптовалути. В тази връзка тя не може да продължи да предоставя услуги на търговците на криптовалути". Това стана ясно от официална позиция на банката.

По-рано днес стана ясно, че българското правителство държи биткойни за 3,49 милиарда щатски долара, които били иззети при разбиване на престъпна група през май тази година. От прокуратурата обаче отхвърлиха тези твърдения и заявиха, че никога не е конфискувала биткойни.