Депутатите в енергийната комисия приеха всички сделки от централи над 5 мегавата да са на борсата

Всичкият произведен ток от мощности над 5 мегавата да се продава на борсата, гласуваха в четвъртък депутатите от енергийната комисия на парламента. Това означава, че частници няма да могат да купуват евтин ток директно от АЕЦ “Козлодуй” или “Марица-изток 2”.

Промяната е внесена от депутатите от ГЕРБ Делян Добрев, Валентин Николов, Искрен Веселинов и Александър Ненков. Тя е записана в преходните разпоредби на Закона за безопасно използване на ядрената енергия като поправка в Закона за енергетиката.

Делян Добрев заяви за “24 часа”, че се опитват да направят търговията с ток прозрачна. По-голямата част за свободния пазар се предоставя от държавната енергетика и затова било добре това да става на борсата, смята той.

Валентин Николов заяви, че промяната ще уеднакви правилата за търговия на ток за всички, защото имало продажби по 20 лв. за мегаватчас от фирма извън БЕХ.

Когато има разумни предложения, няма как да не ги подкрепиш, заяви Таско Ерменков от БСП. Според него сделките на свободния пазар ще изсветлят и няма да има притеснения, че някой служител е злоупотребил и е търгувал ток под пазарни цени и разликата е прибирана под масата. Следващата стъпка е да се иска от КЕВР да повиши контрола, каза той.

На заседанието присъстваха всички работодателски организации, които подкрепиха промяната, от БЕХ също са за нея. Липсваха обаче търговците на ток.