ВиК дружествата не са правили инвестиции, заяви Иван Иванов 

 Причините за изменението на цената на водата са много по-дълбоки, в продължение на 5 г.  ВиК дружествата бяха с непроменени цени, което не им позволяваше да инвестират в мрежи и в пречиствателни станции. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов след заседание на комисията.  За обновяването на мрежите и за пречиствателни станции се разчита на еврофинансиране, но 50% от средствата трябва да бъдат получени чрез цената на услугата.

Що се отнася до протестите, това е право на всеки български гражданин, каза Иванов.  Той обаче припомни, че бизнесплановете на тези 14  ВиК дружествата се приемат от общинските съвети,  от областните управители, после от кметовете, които са в управлението на водните асоциации и чак тогава дружествата подават заявления в КЕВР, при което са проведени 14 обществени обсъждания. Регулаторът в пъти е намалявал искания на дружествата, за да се търси баланс. Някои са искали да им се признаят разходи за непостроени пречиствателни станции. "КЕВР беше много критична и професионална при при приемането на бизнесплановете", каза Иванов. 

Сега не се приемали цени на водата, а се изпълнявали бизнесплановете, които предвиждат поскъпване в петгодишен период. 

При аварията на главния землянски топлопровод 24 000 домакинства са били без парно за  31 часа, така че няма да се плащат компенсации, тъй като за тях прагът е 48 часа със спряно топлоподаване, заяви още той.