През 2018 г. водещо направление на активната политика на пазара на труда ще бъде обучението на работната сила, заяви социалният министър Бисер Петков във времето за парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Със средства от държавния бюджет за активна политика на пазара на труда ще се финансира обучението на не по-малко от 11 000 безработни, като приоритетни целеви групи ще бъдат продължително безработните и безработните без професии и квалификация, каза министърът. Обученията ще бъдат определени съобразно потребностите на работодателите и прогнозите за търсене на работна сила. Ще се предоставя целият спектър от възможности за обучение - за придобиване на професионална квалификация, за ключови компетентности, на работното място под формата на стажуване и чиракуване, обучение чрез работа - т. нар. дуална система. Ще бъде обърнато специално внимание на ранно отпадналите от образователната система.

Развитието на регионите ще се подкрепя чрез регионални програми за обучение и заетост, каза още Бисер Петков. За подготовката на квалифицирана работна сила ще се използват възможностите на ОП "РЧР" в настоящия програмен период. Планиран е ресурс от 322 милиона лева за устойчиво интегриране на пазара на труда на 60 400 безработни, наети или младежи до 29 година. Предвидени са 270 милиона лева за обучение за придобиване на професионална квалификация и ключови компетентности, и осигуряване на заетост на 19 400 безработни и неактивни за успешната им реализация на пазара на труда.

През 2018 г. ще стартира новата схема "Работа" с бюджет 80 милиона лева, която ще подпомогне преодоляването на регионалните диспропорции на пазара на труда и повишаването на уменията и заетостта на 10 000 безработни и неактивни от районите с висока безработица. Заложени са 145 милиона лева за обучение на 34 500 заети за придобиване на квалификация по професии и ключови компетентности, както и за специфични обучения и специализирани чуждоезикови обучения. Средства в размер на 38 милиона и 500 хиляди лева са предвидени за развитие на управленски и бизнес умения за самостоятелна заетост и предприемачество.

За преодоляване на недостига на квалифицирана работна сила се търсят решения чрез внос от трети държави за професии, за които има доказана липса на кадри и са включени в списък, утвърден от министъра на труда и социалната политика, каза Бисер Петков. Той припомни, че за тези професии е въведена опростена процедура за синя карта.

Министърът допълни, че в изпълнение на програмата на правителството за управление до 2021 г. ще бъде осигурено професионално обучение с бюджетни средства на най-малко 50 000 безработни по търсени от работодателите професии. Със средства по ОП "РЧР" ще бъдат обучени 100 000 търсещи работа.