Министърът на туризма Николина Ангелкова се срещна с ръководството на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/, за да начертаят съвместни инициативи, които да подпомогнат бранша и работата с кадрите в туризма, съобщиха от министерството.

В разговора са участвали тримата съпредседатели на Управителния съвет на асоциацията Атанас Димитров, Георги Щерев и Бранимир Миланов, както и Малин Бистрин, съветник по въпросите на зимния туризъм в Министерството на туризма, който е и зам.-председател на БХРА.

Ръководството на хотелиерската и ресторантьорска асоциация са заявили желанието си за съвместна работа с Министерството на туризма с креативни идеи в полза на българския туризъм.

Призовавам за обединение на туристическия бранш и ще подкрепим всякакви инициативи, които ще подпомогнат работата му, е заявила министър Ангелкова. Тя е припомнила, че Министерството на туризма създава обществен съвет, в който ще се включат широк кръг експерти от туристическия сектор. Министър Ангелкова е представила и международна програма в туризма за 2018 г., както и срещите на високо ниво в туризма, планирани в рамките на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Тя е уверила ръководството на БХРА, че прогнозите на световните туроператори дават сериозни основания за увеличаване на чуждестранните туристи. Във връзка с това Министерството на туризма е подготвило комуникационна кампания, която да представи страната ни по най-добрия начин пред туристите от генериращите за България туристически пазари, е казала министърът.

Тя и ръководството на БХРА са обсъдили възможността да действат в работен порядък за съвместна организация на задълбочен дебат за кадрите в туризма, на който да очертаят мерки за критерии, с които обективно да се оценяват работещите в туризма и от тази оценка да зависи и тяхното заплащане. Постигнато е било съгласие, че са нужни механизми за мотивиране на кадрите в туризма към усъвършенстване, за да се гарантира качеството на българския туристически продукт.