От днес застудява, ще вали сняг, температурите падат и до минус 12 градуса

След 21 декември няма да има ремонти по пътищата, работата ще се поднови след Нова година. Целта е да се осигури безпрепятствено движение на пътуващите за празниците. Това съобщи в неделя министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Той допълни, че няма затворени участъци за леки автомобили от републиканската пътна мрежа заради падналия сняг. Има временни ограничения за тежкотоварните.

Най-проблемно е в София, очакваме и в старопланинските области - Ловешко, Габровско, Търновско, да завали по-обилен сняг, допълни министърът и каза, че няма тежки катастрофи.

“Има няколко инцидента в рамките на денонощието. Единият ограничи движението на “Хемус” в района на Шумен. Тир е препречил пътното платно, минал е през мантинелата и има временна организация на движението. Имаше и лека катастрофа между Кресна и Симитли”, уточни Нанков.

В неделя е било ограничено временно движението за тежкотоварни автомобили на Предела, по пътя за Банско, за по-добро почистване от фирмите, уточни още министърът и каза, че се очаква интензивен трафик от зимните курорти, основно от Банско, в посока София.

Почистващите машини в неделя сутринта са били 500, а в следобедните часове - 230, 160 от които са били в Софийска област. Министърът уточни, че 1000 души са били ангажирани с гарантиране на безопасността.

Регионалният министър каза, че навсякъде е опесъчено и превантивно е подготвена подложка, за да предотврати поледици.

Нанков отправи призив към шофьорите да са внимателни, защото температурите падат и се очаква през нощта да станат минусови. Той допълни, че прогнозите за вторник и сряда са за обилни снеговалежи и отново минусови температури.

Най-честите грешки на шофьорите при зимни условия са несъобразената скорост и неподготвените превозни средства - износени гуми, липса на течност за чистачки.

Река Младежка в Бургаско преля и откъсна от света с. Младежко. Заради излезлите от коритото води се е наложило да бъде затворен пътят до населеното място. Асфалтът е залят с 30-40 см вода, предупреди кметът Илиян Янчев.

До селото се стига по отбивка от главния път Бургас - Малко Търново. За да се избегнат инциденти със закъсали коли и бедстващи пътници, от КАТ разположиха патрул на входа към селото и предупреждават шофьорите да подминават шосето към него.

Река Велека също повиши нивото си край с. Веселие, но засега няма опасност от наводнения.

От понеделник започва застудяване, придружено с валежи от сняг, сочи прогнозата на синоптиците. Почти през цялата седмица дори дневните температури няма да се покачат над нулата. През нощта се очаква да паднат до минус 12 градуса.