1,1 млн. работници не достигат в Германия в последните три месеца и фирмите търсят да наемат от чужбина. Това съобщи германската компания за подбор на персонал “Емплойленд”.

В списък на Федералната агенция по труда са включени над 110 професии, при които има недостиг на работна ръка. Най-търсени са инженерите, компютърните специалисти, лекари и медицински сестри, занаятчии. Глад за чужди работници има и в хотелиерската индустрия. Задължително условие за кандидатстване е поне основно ниво по немски език. Със съответни езикови курсове и подкрепа от бъдещия работодател познанията могат да бъдат подобрени, обясняват от трудовата борса.

Начините за намиране на работа в Германия са два. При първия това става чрез онлайн борса за работници и кандидадът директно контактува с фирмата, обявила свободно място.

Вторият начин за кандидатстване е през платформа за посредничество. Тук търсещите работа си създават личен профил и виждат веднага дали тяхната професия е регламентирана и дали е необходимо признаване. Немските работодатели също кандидатстват, търсейки нови служители. Фирмата посредник се грижи и за юридическите формалности, като например документи за признаване на квалификацията. Така не възникват разходи за кандидата.

При първия вариант фирмите плащат на борсите за обявяване на работни предложения, а при втория - за успешно посредничество.