Борисов постави червена линия: Лондон пуска свободно хора, стоки и капитали и след напускането на ЕС. Надява се един ден Великобритания да се върне в съюза

Българите, които са във Великобритания, ще имат право да ползват всички социални права след Брекзит, каквито имат и в момента. Договорено е и пренасянето на социалните права. Това обяви в София главният преговарящ по Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние.

Договорката е постигната, одобрена от Европейския съвет и ще бъде записана в договора за напускане на Великобритания, обясни той.

Това означава, че работещите във Великобритания българи ще имат право да получават пенсии в България, ако се завърнат, или пък да вземат помощи за безработица.

Тези правила важат само за хората, които вече са във Великобритания, уточни Барние. За тези, които тепърва планират да заминат, правилата ще се определят при преговорите за преходния период и отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит, обясни главният преговарящ.

Барние бе в София за срещи с българския премиер Бойко Борисов и министри от правителството, тъй като от 1 януари България поема председателството на Съвета на ЕС.

Българското председателство е особено важно, за да поддържаме единството на 27-те страни в ЕС по преговорите за Брекзит, каза главният преговарящ след срещата си с Борисов.

През следващите шест

месеца ще се уточняват

текстовете на договора

за напускането

на Великобритания

и той трябва да бъде подписан през октомври следващата година. От февруари 2019 г. пък започват преговорите между ЕС и Великобритания за преходния париод след Брекзит и бъдещите отношения между съюза и Лондон.

Англия трябва да спазва принципите на общия пазар и след Брекзит, постави условие българският премиер Бойко Борисов. Принципите на общия пазар са свободно движение на хора, стоки, услуги и капитали, което означава, че реално англичаните ще продължат да следват досегашния режим за достъп на европейци до трудовия им пазар. Борисов определи това условие като “червена линия” за преговорите по бъдещите отношения, която не бива да бъде преминавана.

Преговарянето за запазване на кохезионната политика след 2020 г. също е много важно, подчерта министър-председателят. След излизането на Великобритания в бюджета ще липсват по 10 млрд. евро на година, каза Борисов.

Надявам се един ден Великобритания да се върне в ЕС. Както след тежък развод хората се събират. Това обаче е все още само оптимизъм, заяви още Борисов.