Промените за търговия с електроенергия влизат в сила от 9 януари

Българската независима енергийна борса /БНЕБ/ е направила промени в правилата за търговията с ток чрез дългосрочни договори. Те са свързани със законово изменение от края на годината, което задължи всички производители с мощност над 5 мегавата да продават тока си на борсата. Това каза по БНР изпълнителният директор на борсата Константин Константинов. Промените са публикувани днес и ще влязат в сила от 9 януари.

Той не очаква промяна да доведе до поскъпване на тока.

Може да не очакваме някакво драматично увеличение на активността на търговските участници, но по принцип, изпълнявайки този закон, очакваме обемите, които се търгуват през всичките борсови платформи да се увеличат многократно - два, три, четири, пет пъти дори, заяви Константинов.

Тази енергия и без този закон пак трябваше да се предложи на пазара по един или друг начин и да се продаде. Просто сега това ще става през някоя от платформите на борсовия оператор. Така че аз нямам никакви притеснения относно прекомерно предлагане, което да срине цените, или пък прекомерно търсене, което да повиши цените. Търсенето и предлагането си е такова, каквото щеше да бъде и без закон, заяви той.

 В момента на енергийната борса се извършват продажби чрез дългосрочни договори и за ден напред. Най-късно през февруари на борсата ще започне и реалната търговия с ток, в рамките на деня, каза Константинов. 

Ще започнем регистрационен процес на реални търговски участници, а и в зависимост от активността им, ще започнем тестове с тях, което ще отнеме няколко седмици. Надявам се в края на януари или февруари да сме в състояние наистина да кажем, че тази платформа работи и реално стават сделки на нея. Тя ще помогне най-вече на търговските участници да оптимизират графиците за доставка, така че да избегнат някакви големи дисбаланси, било то като излишък, било то като недостиг. Най-вече мисля, че ще помогне на производителите от възобновяеми енергийни източници.