Концесионерът на ски зоната над Банско - фирма “Юлен”, ще наеме водещи световни експерти, които да разработят предложениено за втория кабинков лифт. Сред тях ще има и геодезисти, които да очертаят точното трасе. Това са заявили представители на фирмата пред министъра на околната среда и водите Нено Димов на среща в четвъртък, на която са му преставили идейния проект, който вече бе разпространен публично.

На срещата са присъствали кметът на Банско Георги Икономов, маркетинговият директор на “Юлен” Иван Обрейков, членът на борда на директорите на фирмата Петър Петров и ръководителят на лифтовете в “Юлен” Иван Хаджиев.

Като следваща стъпка фирмата ще се обърне към кмета на Банско с искане за започване на процедура по изготвяне на подробен устройствен план за ски зоната, който подлежи на екологична оценка. Паралелно с това започва работата по изготвяне на технически проект.

“Идейният проект, който разпространихме, е плод на консенсусно решениена водещи световни специалисти по проектиране на ски зони. Те, след преценка на всички възможни варианти, в това число и увеличаване на капацитета на настоящия кабинков лифт, стигнаха до заключение, че предложеният идеен проект е оптималният вариант, който да реши по най-екологосъобразния начин транспортния достъп до ски-зоната”, каза след срещата в министерството Иван Обрейков.

Той подчерта, че както и досега фирмата ще спазва стриктно екологичното законодателство и че никога не е имала намерение да изгражда леглова база в природния парк, както се твърди от някои организации.