В дни като днешния, с двукратно замърсяване с фини прахови частици, гражданите, които могат да се го позволят, да се отопляват на ток, а не с дърва и въглища. Това призова столичният кмет Йорданка Фандъкова в мъгливата утрин при летището във вторник, където тя и министърът на транспорта Ивайло Московски откриха естакадата към терминал 2.

Фандъкова заяви, че има уверение от екоминистерството, че до новия отоплителен сезон ще бъдат готови стандарти за въглища и дърва, за да не се използват некачествени, които замърсяват. Тя заяви още, че каквито и мерки да се вземат за транспорта, основният проблем е отоплението с твърдо гориво.

Кметът на столицата се надява още следващата седмица екокомисията на Столичния общински съвет да разгледа краткосрочните мерки, които са предложени за справяне с мръсния въздух.

Приемането им ще позволи в дните с двойно превишаване на замърсяването, както е в последните дни, пътуването с градския транспорт със "зелен" билет да струва 1 лв., а ако замърсяването е като в Скопие, той да е безплатен, каза кметът на София. Справка показва, че за първи път безплатен транспорт в Скопие е въведен със заповед на кмета на 27 декември 2017 г., когато замърсяването е било 5 пъти над нормата. И във вторник в Скопие транспортът бе без пари.

Засилен е контролът в квартали, в които се горят гуми. Фандъкова припомни и акцията на столичния инспекторат за събиране във всички квартали на гуми, които не са в употреба. Допреди седмица били събрани над 3000.