За трети пореден път Мтел, част от A1 Group, връчи специални награди на най-добрите български лекоатлети за изминалия сезон, избрани в традиционната анкета „Атлет на България”. Церемонията, която се инициира от сп. „Атлетика” и от „Българска федерация лека атлетика” (БФЛА), бе уважена и от министъра на младежта и спорта на България Красен Кралев. Това съобщиха от телекомуникационната компания.

Телекомуникационният партньор на БФЛА награди със смарт устройство Тихомир Иванов, който беше избран за атлет на годината в класацията. Той получи своята награда от Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации” на Мтел.

„Като част от семейството на A1 Group, Мтел продължава да подкрепя българския спорт и в частност леката атлетика. Радвам се, че през миналата година, със старта на спортните ни канали, дадохме шанс на феновете да следят на живо изявите на Тихомир Иванов, Мирела Демирева, Ивет Лалова в надпреварите от Диамантената лига. Разбира се, това ще се случи и през новия сезон, като заедно с БФЛА продължаваме да развиваме и общия ни проект „Мтел атлетика за младежи”, сподели Илияна Захариева.

„Благодаря на Мтел за подкрепата и за отличната организация на церемонията. Изпращаме още една успешна година за българската атлетика. Имахме истински бум при младите, не само като значително увеличихме броя на подрастващите, занимаващи се с лека атлетика, но и като взехме медали от почти всички големи първенства за юноши и девойки. При големите атлети запазихме нивото.”, заяви Добромир Карамаринов, президент на БФЛА.

По време на церемонията специални награди от Мтел получиха също треньора на Тихомир Иванов – Георги Гетов, Александра Начева, която бе избрана за „Изгряваща звезда на годината” в българската атлетика, както и Лиляна Георгиева, определена за „Любимец на феновете” на сп. Атлетика.

Мтел традиционно подкрепя българския спорт, като през годините компанията е помагала при финансирането на различни спортисти, отбори, клубове и федерации. Компанията е официален телеком на Българска федерация лека атлетика за пета поредна година. През 2017 г. телекомът заедно с БФЛА реализира и третото издание на проекта „Мтел атлетика за младежи”. Чрез него над 25 000 деца и младежи се включиха в лагери и състезания по лека атлетика в няколко града в цялата страна.

Анкетата „Атлет на България” се организира от сп. „Атлетика” и БФЛА от 1999 г. насам. В нея се включват журналисти и експерти, които определят най-добрите лекоатлети за изминалата година. До 2005 г. номинациите се определят в 2 категории – мъже и жени, а от 2006 г. те се обединяват в общ топ 10 за двата пола. През 2016 г. участваха 38 спортни журналисти и експерти, които оцениха българските спортисти и подготвиха класацията.