Бившият шеф на електронното управление от днес оглавява КРС 

Бизнес, който прави по над 3 млрд. лв. на година, ще регулира от днес Росен Желязков - новият председател на Комисията за регулиране на съобщенията.

Той бе избран на поста с решение на правителството в края на миналата година. Досегашен шеф на КРС бе Веселин Божков.

Росен Желязков бе главен секретар на Министерския съвет в първото правителство на Бойко Борисов. При втория мандат Желязков бе част от политическия кабинет на премиера - съветник по въпросите на държавната администрация и електронното управление.

През март 2016 г. бе предложен за шеф на Комисията за защита на конкуренцията, но тогава сам оттегли кандидатурата си.

Няколко месеца по-късно Желязков оглави създадената тогава Държавна агенция “Електронно управление”. Тя координира всички проекти на държавните ведомства в тази сфера.

Веселин Божков изкара 10 години начело на КРС, след като оглави комисията през 2007 г. по времето на правителството на Сергей Станишев. За това време Божков успя да смени осем правителства.

Комисията е един от ключовите регулатори, тъй като разпределя честотите в страната, издава лицензите на мобилните оператори, контролира пощенските услуги, радиочестотния спектър, радиосъоръженията, кабелните оператори, както и предоставянето на електронен подпис. КРС преди няколко години изигра и ключова роля при цифровизацията на ефира.

Пред новия председател например стои въпросът как ще бъдат разпределени върнатите честоти за 4G мрежа от “Булсатком”, както и неплатените от други компани - “Фор джи”.

КРС при една от последните промени в закона се сдоби и с нови правомощия, като основната е предварителното изпълнение на нейните решенията. Така те остават в сила, дори да бъдат обжалвани в съда.

Това означава, че наложените санкции при нарушения се плащат от операторите, а след това те може да се жалват в съда. Размерът на глобите стига до 2 млн. лв.

В момента играчите на телекомуникационния пазар и интернет вече са доста дисциплинирани заради общото европейско законодателство. Но на КРС пак се налага да ги проверява, тъй като последно имаше опити за нелоялни практики при премахването на роуминг тарифите.