Банките трябва да отпускат жилищни заеми, без да надценяват имотите, да се придържат към пазарната цена и да прилагат консервативни стандарти при кредитирането.

Това е една от препоръките на БНБ, чийто шеф е Димитър Радев. Това става ясно от специализирано издание за състоянието на банките у нас. БНБ посочва, че не бива да се залага на продължаващо поскъпване на имотите при отпускането на заеми за тях, защото тенденцията за ръст на цените може да се обърне.

Банките трябвало и да ограничат риска от нови кредити за икономически сектори и предприятия, при които е видно, че са достигнали максимума на задлъжнялостта си.

БНБ посочва още, че през последните месеци българската банкова система оперира в сравнително благоприятна среда, като се създава възможност за оптимизация на балансите и бизнес стратегиите и намаляване на необслужваните заеми.

Положителна тенденция били и повишаването на кредитния рейтинг на няколко международни банкови групи с дейност у нас и доброто представяне на цената на техните акции.

Но все още имало остатъчен кредитен риск, който изисквал заделянето на капиталови буфери. Централната банка посочва, че този проблем в различна степен се появява в отделните кредитни институции. Трябвало да продължат и политиките за намаляване на необслужваните кредити. Според последните обявени данни делът им е паднал под 12% от всички отпуснати заеми. Въпреки това все още се усещали последствията от нарастването им по време на кризата.