Правителството реши днес да оттегли жалба на държавата срещу съдебно решение, с което се признава правото на собственост на “Авиокомпания “Хемус ер” върху части от поземлен имот в местността Летищен комплекс - София.

Прекратяването на съдебния спор ще даде възможност да се изпълни инвестиционен проект на “Луфтханза Техник София” и “България ер Меинтенанс”, съобщиха от правителствената пресслужба.

От министерството на транспорта поясниха, че става дума за имот, който е бил собственост на летище София. Държавните дялове са продадени след оценка на лицензиран оценител за развитие на третия проект на “Луфтханза Техник”, но към него е имало претенции и от Министерството на отбраната. Правителството оттегля жалбата, за да не се бави инвестиция за близо 70 млн. лв. на “Луфтханза Техник София”, която е партньор с “България ер Меинтенанс”.

Германската компания стъпи у нас през 2007 г. и оттогава инвестира в халета за ремонт на самолети. Първият проект бе за 39,8 млн. лв., а вторият - за 25,5 млн. лв. Третият е за хале за базово техническо обслужване на най-висок клас самолети Еърбъс. С него базата на “Луфтханза техник” в София ще стане най-голямата в Централна и Източна Европа.

За правителството тя е приоритетен инвестиционен проект и има сертификат клас А.