Банките ще могат да отказват възстановяването на суми до 100 лв. без такса, за теглене на пари ще е минимална

Основни банкови услуги скоро ще се предлагат с нулеви такси, а за други размерите им ще се намалят. Това предвижда нов закон за платежните услуги, който вече е приет от парламента на първо четене. При гласуването му на второ ще се определи и кога точно ще влезе в сила.

Безплатно става откриването и закриването на сметка, внасянето и тегленето на пари на гише или през ПОС устройство и разплащания с банкови карти, включително при пазаруване по интернет.

Проектът въвежда изискванията на две евродирективи - за съпоставимост на банковите такси и за разплащанията с банкови карти. Втората задължава банките да осигурят лесен и евтин достъп до техните услуги на всеки гражданин.

Гарантира се правото на

всеки да има поне

една основна сметка,

която да му позволява да ползва обичайните банкови услуги. Това се отнася за всеки европейски гражданин или законно пребиваващ в страна от ЕС. Което означава, че българите ще могат да си откриват сметки навсякъде в ЕС, дори да нямат постоянен адрес в съответната страна.

В момента у нас за откриване на сметка сумите варират между 2 и 5 лв. Закриването е безплатно в повечето банки, но някои удържат до 10 лв., ако сметката се затвори, преди да е изтекла година от нейното отваряне. Поддържането на сметка на месец излиза средно 2 лв. Внасянето на пари най-често е безплатно, а тегленето до 2000 лв. струва най-често 1 лв.

Проектът на закон въвежда и изискването таксите, които всяка банка събира по основните операции, да са по-ниски от средния размер, събирани в предходната календарна година. Контролът ще се осъществява от БНБ. Когато 10 или повече банки не начисляват такса за някоя операция, тя ще се определи като безплатна.

Всяка банка ще бъде длъжна да уведоми клиентите си още при откриването на сметка за таксата. Всеки ще получава годишно извлечение какви такси и за какво са му удържани.

БНБ ще поддържа

специален сайт, на

който всеки ще може

да сравнява таксите

за определена услуга - например за теглене на пари от банкомат, за плащане на данъци, за внасяне на сума в каса или за превод.

Законът въвежда два нови вида платежни услуги, които ще се извършват изцяло в интернет - услуги по иницииране на плащане и по предоставяне на информация за сметка. С първата ще се позволява на потребителя да поиска доставчикът на платежната услуга да осъществи директна връзка между сайта на търговеца, от който иска да пазарува, и платежната му сметка. Това означава, че ще е възможно да се извършват евтини онлайн плащания, без да е необходимо да се притежава кредитна или дебитна карта, електронен портфейл или да се използва посредник при операциите.

Услугата по предоставяне на информация за сметка ще даде възможност на потребителите да имат достъп до обобщена информация за няколко или дори всички платежни сметки, които притежават. Компаниите, които предлагат услуги по инцииране на плащане, ще се лицензират от БНБ, а за доставчиците на услуги по предоставяне на информация се въвежда регистрационен режим.

За да се повиши сигурността, законът въвежда задълбочено установяване на идентичността на клиента при плащания, осъществявани чрез отдалечен достъп и в интернет, и въвежда изискването да се докладва на БНБ всеки инцидент.

Намалява се

максималният

размер

на загубите, които

клиентът понася,

ако бъдат изтеглени неправомерно пари от сметката му. В момента банките може да откажат плащането на суми до 300 лева, новият таван е 100 лева. Над него те ще имат задължение да възстановят парите.

При подаването на жалба банката трябва да отговори до 15 работни дни. Ако не може да спази срокът, законът я задължава да обясни писмено на клиента защо и кога ще отговори, като това трябва да стане максимум до 35 работни дни.

Разширява се и обхватът на платежните операции, за които се носи отговорност - в него се включват и такива, при които само един от доставчиците е на територията на ЕС, като се обхващат и всички валути. В момента това важи само за операции в рамките на ЕС и в евро или левове.

Законът задължава също банките

да идентифицират

платеца при

електронните

разплащания чрез

поне два независими

елемента

- нещо, което само ползвателят знае - парола и допълнителен код. Може да се използва и пръстов отпечатък или разпознаване на ириса.

Банките ще могат да изискват информация, която да идентифицира доставчиците на услуги по интернет с цел защита на потребителите.

От БНБ съобщиха, че с наредбите по прилагането на закона ще бъдат уредени някои въпроси по приложението на директивата, свързани с лицензионните процедури, регистрирането на клонове и представители на платежни институции.

Повечето големи банки заявиха, че когато законът бъде приет, ще бъде изпълняван. А отстъпките и облекченияте вече са започнали. Повечето са обявили нови тарифи, в които между 30 и 50 такси са напълно премахнати, а други 100-150 са с намалени размери.

Банките ще дават и изчерпателна информация за основни операции като теглене на пари в брой в рамките на ЕС, изпълнение на кредитни преводи, плащания с карти.

Специално за уязвимите групи, получаващи месечни социални помощи, се предвиждат по-благоприятни ценови условия при използването на платежните сметки.

От банките посочват още, че новата регулация не се отнася до депозитни или спестовни сметки, както и до такива, свързани с усвояването и обслужването на кредити.

Директиви пестят 550 млн. на потребителите в ЕС

Въвежданите директиви на ЕС са три. В първата се описват правилата за съпоставимост на таксите за платежни сметки. Втората е за установяване на бърза и лесна процедура за потребителите, които желаят да сменят своя доставчик на платежни услуги в рамките на страната. Третата е за осигуряване на възможности законно пребиваващите в ЕС потребители да откриват сметки за основни операции независимо от тяхното местопребиваване и финансово състояние.

Евродирективата ще направи възможно разплащането без такси при пазаруване в интернет от чуждестранен търговец, при резервиране и плащане на хотел, самолетни билети и др. Забраната за допълнителни такси ще покрие 95% от картовите плащания в ЕС и ще спести на потребителите повече от 550 млн. евро годишно, е изчислила Европейската комисия. Банките, издатели на карти, също няма да начисляват такси върху крайния потребител. В момента за разплащания през ПОС, който е в чужбина, повечето банки у нас вземат 0,5% от сумата.

Такса ще има при превалутиране на сметки. Те трябва да са сходни или еднакви във всички държави от ЕС. Това правило важи и за трансфери между банкови сметки в различни европейски страни, за теглене на пари в брой от банкомати и директен дебит.

БНБ и Асоциацията на банките в България са готови със списък с таксите за най-използваните платежни услуги, който вече е представен в Европейската комисия. Информацията, която ще бъде база за сравнение на офертите в отделните финансови институции, ще бъде обявена на сайт на централната банка. С въвеждането клиентите ще избират финансовата институция, която предлага най-ниските такси. Освен това ще бъде създадена процедура за бързо и лесно прехвърляне на платежна сметка от една банка към друга, но в рамките на страната.