Сигурността била повишена след проверка на ДАНС, че не може да се гарантира

достоверността на данните

“Има непрекъснат ръст на постъпленията от акциз, като изключение е само 2014 г., когато събираемостта е била ниска.”

Това заяви шефът на Агенция “Митници” Георги Костов пред депутатите от вътрешната и бюджетната комисия. Той и финансовият министър Владислав Горанов бяха поканени за изслушване преди вота на недоверие, за да изяснят дали има нерегламентирано проникване в митническата система БАЦИС.

Костов отчете още 18,5% ръст при акциза за цигарите и 14,6 на сто от алкохола.

За дизела

нарастването

било с 24,9%,

а спрямо миналата година увеличението на събрания акциз при горивата общо е 5%.

Според изчисленията на шефа на митниците, общо приходите са нараснали с 930 млн. лв. Около 200 млн. лв. от тях идвали от увеличението на акциза на цигарите.

По повод уязвимостите на БАЦИС, описани в 9 констатации в доклада на ДАНС, Костов обясни, че те са преодолени.

Спрени били сървърите, които не се използват, за да не стават обект на неразрешен достъп, обясни той.

И допълни, че изпращането на файлове, наличието на връзка със сървъра и активирането на аларма при опит за проникване в систематна вече се записвали.

Констатацията на ДАНС за недостатъчни възможно сти за мониторинг над системата също била отстранена. Използвала се версия на софтуера, която наблюдавала автоматично събитията при смяна на конфигурация, физически достъп, грешки в предаваните данни и проблеми в работата.

Подобрен бил и механизмът за контрол. Костов подчерта пред депутатите, че след подобрението на версията вече

имало гаранции,

че файловете са

истински и не са

променяни

Информацията се съхранявала на сървър в централата на митниците и имало периодични проверки дали има опити за манипулиране.

Влизането в системата вече е променено и се работи с различно потребителско име и парола, които са с ограничени права, а не както било доскоро с еднакви за всички служители потребителско име и парола.

Друга предприета мярка било прекъсването на възможността в БАЦИС да се влиза чрез отдалечен достъп от устройства извън тези в митниците.

Забранени били

скайп и други

приложения

за комуникация, които преди това са били инсталирани на компютрите, от които се осъществява достъп до митническата система.

За допълнителна сигурност администраторският достъп, който се използва за настройки, внедрявания и разглеждане на одитни записи, вече ставал само през точно определени компютри, а влизането било с електронен подпис.

Направените препоръки са приложени за 47 от общо 340 устройства, които подават информация от данъчните складове към БАЦИС, тъй като тази мярка си изисква от компаниите.

От справка на ДАНС става ясно, че е установено изтриване на данни от митнически служител, който искал да освободи място на един от сървърите на системата. След това данните за излизащите стоки от два склада не били записвани. При друг случай пък 33 от измервателните уреди не са подавали данни към БАЦИС в продължение на три дни.

От ДАНС обясняват обаче, че 

не може да се

потвърди, че е

платен акциза

за стоките през това време.

В заключение от службата по сигурност посочват , че са налице значителни технически уязвимости на БАЦИС, които поставят под съмнение достоверността на данните.

Горанов поздрави БСП за “находчивостта”, атакували успешни политики на кабинета

Поздравявам БСП за “находчивостта”. Така се прави, атакуват се най-успешните политики.

С тези думи се обърна към червените депутати финансовият министър Владислав Горанов в началото на съвместното заседание на вътрешната и бюджетната комисия в парламента.

На него той и шефът на митниците Георги Костов бяха поканени за изслушване по повод доклад на ДАНС и прокуратурата за състоянието на информационната система на митниците.

Горанов припомни че че до идването на ГЕРБ на власт до 2010 г. не е имало подобен контрол над акцизи и данъци.

Няма манипулации на системата, категоричен бе министърът. И се аргументира: “В противен случай седящият до мен главен прокурор щеше да образува досъдебно производство”.

“Данни за подобни манипулации не са налични и всички анонси в тази посока могат да окачествя като чисто политически спекулации”, каза Горанов. И добави, че е убеден, че това била целенасочена акция в навечерието на вота на недоверие, поискан от БСП.

Министърът определи като неверни твърденията, че системата не е коригирана и не са предприети никакви действия от лятото на 2016 г. И не отрече, че рискове пред системата е имало, но те били коригирани, а включително и през 2018 г. корекциите и усъвършенстването на системата продължават.

Системата работи по-добре, удовлетворени сме относно резултатите в бюджета, каза министърът. Като аргумент той приведе данни за събираемостта - в края на 2017 г. данъчните приходи са увеличени с 10% спрямо 2014 г. Сумата се вдигнала от 22,3 млрд. лв. до 29,5 млрд. лв. Това било 6,5 млрд. лв. номинално нарастване на приходите.

Сотир Цацаров: Няма данни за изтрити записи

Няма данни за манипулиране на записи в БАЦИС - митническата акцизна информационна система, и затова прокуратурата не е образувала досъдебно производство.

Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред депутатите от бюджетната комисия и комисията по вътрешна сигурност по повод проверката на информационната система на Агенция “Митници”.

“Потвърждавам думите си от 2017 г., че системата позволява манипулации, и то така, че да няма следи”, подчерта обаче той. Постановлението на Софийска градска прокуратура за отказ от досъдебно производство е от 22 юли 2016 г. “Заради липсата на лог файлове, не могат да се установят виновни. А обвинение има, когато има виновни”, заключи Цацаров.

От една страна ДАНС е установила уязвимост на системата, но от друга страна в хода на проверката бяха изискани данни от всички фирми, които са подписали сигнала и са членове на петтролната и газова асоциация, каза главният прокурор.

“Обективността изисква да кажем, че нито един от големите вносители и производители на гориво не изнесе съществуването на данни за умишлено манипулиране на системата и на загубата на записи. Нещо повече - една петролна компания заявява, че няма проблеми със системата. А една заявява, че и да има проблеми, е подписала сигнала в знак на солидарност към останалите”, съобщи още Цацаров.

Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев преди изслушването им от две парламентарни комисии.
Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ДАНС Димитър Георгиев преди изслушването им от две парламентарни комисии.