12 000 пътници повече са се возили само в метрото в неделя, когато заради замърсяване на въздуха общината пусна за първи път “зелен билет” за пътуване с градския транспорт.

На 28 януари са продадени 30 217 зелени билета. Те са с цена от 1 лев и важат за неограничен брой пътувания с метро, автобус, трамвай и тролей за деня.

На касите на Център за градска мобилност са продадени 2000 билета повече в сравнение с предишната неделя, обясниха от Столичната община. Отделно в метрото са продадени 13 500 зелени билета. Подземната железница обаче превозила 23 000 души със зелени билети.

Иначе в неделния ден с метро са се придвижили 118 000 души, което е с 12 000 пътници повече в сравнение с 21 януари.

От общината не можаха да посочат колко повече пътници са използвали останалите видове градски транспорт.

По-евтиният билет за градски транспорт е една от мерките, които общината може да предприема в дни със сериозно превишение на нивата на фини прахови частици.

Мерките бяха приети от Столичния общински съвет в четвъртък. Според тях евтината еднодневна карта за пътуване с градски транспорт се въвежда, когато има превишение на нивото на фини прахови частици от над 200 микрограма на куб. м, което е измерено от поне 2 автоматични станции за два последователни дни.

Зелен билет може да бъде пуснат и в случаите, в които превишението е отчетено и за един ден от поне 4 станции. В неделя той бе пуснат сутринта заради няколко поредни дни, в които бе отчетено превишение, и измерените високи стойности в първите часове на почивния ден.