Остра полемика между Ливан и Израел избухна днес във връзка с обявения от Ливан търг за проучване за петрол и газ в спорна зона покрай морската граница между двете страни, предаде Ройтерс.

"Ливан ще използва всички начини, с които разполага, за да даде отпор на израелската агресия, обявена днес", каза ливанският енергиен министър Сезар Абу Халил.

Ливанският премиер Саад Харири, цитиран от ТАСС, нарече "въпиеща провокация" изявлението на израелския военен министър Авигдор Либерман днес по повод незаконното издаване от Бейрут на лиценз за разработка на находище на петрол и газ в шелфа в Източното Средиземноморие, предава БТА.

"Израелските претенции за газовото находище в тази зона в териториалните води на Ливан нямат никакви основания", каза Харири, който в момента е на посещение в Турция. Той добави, че Ливан ще се обърне към "съответните международни институции да потвърдят правото му да се разпорежда в своите териториални води".

Ливанският президент Мишел Аун нарече казаното от Либерман "пряка заплаха за националния суверенитет".

Израел нарече "много провокационно" обявяването от Ливан на търг за проучване за петрол и газ в спорната зона между двете страни и призова международните фирми да не участват в него.

"Когато те обявяват търг за блок 9, който според всички норми е наш, това е много, много предизвикателно и провокационно поведение", каза Либерман. Авторитетни фирми, които биха участвали в търга, "биха направили голяма грешка", добави той в слово пред конференция по сигурността в Тел Авив по-рано днес.

През декември Ливан одобри офертата на консорциум от френския енергиен гигант "Тотал", италианската компания ЕНИ и руската "Новатек" за два от петте блока, обявени на търг след дълги отлагания на офшорните лицензи от Бейрут, посочва Ройтерс. Блок 9 граничи с израелски води. Двете страни имат неразрешен спор за триъгълен участък с площ от около 860 кв. км по морската си граница.