Призоваваме правителствата на страните членки на ЕС да мислят върху финансирането на туризма, тъй като тази важна за икономиката индустрия няма свои отделен фонд в рамките на бюджета на ЕС. Това заяви европейският комисар по вътрешния пазар, индустрията, предприемачество и малките, и средни предприятия Елжбета Бенковска, след неформална среща на министрите на туризма от ЕС в НДК.

"Туризмът е широк отрасъл и е важно много други сфери да се използват като например транспорта", посочи Бенковска. Без летища и инфраструктура не може да привличаме туристи, каза тя. Еврокомисарят посочи също, че много европейски градове не желаят повече туристи и за това трябва да се рекламират и други дестинации, а не само столиците и други известни градове.

По време на неформалната среща, в която участваха и министрите на туризма на Балканите, е било обсъдено и създаването на съвместни туристически продукти с други държави членки, предназначени като пазари за китайския, посочи българският министър на туризма Николина Ангелкова.

Председателят на световната туристическа организация Зураб Полоикашвили заяви, че по време на неформалната среща е обсъдено и създаването на правила за съвременните цифрови платформи, засягащи туризма.

В момента започва официалната среща на министрите на туризма "Туризъм и икономически растеж".