БВП на глава от населението за България е 650 евро, докато в Европа е 32 000 евро. Трябва да ги догонваме, заяви проф. Димитър Иванов в сутрешния блок на Би Ти Ви. У нас моторите на растежа не са запалени, каза икономистът. "Поръчките от чужбина за промишлеността за миналата година са спаднали с 30%, а те определят апетита към нашето производство. За годината чуждестранните инвестиции в страната са спаднали със 70%. Няма кой да захранва производството. Пазарът е малък, местните производители са задлъжнели. За 28 г. преход не създадохме фирми, които да пряват експанзия в чужбина", каза проф. Иванов.

"Сериозни икономисти твърдят, че като влизаме в еврозоната ще падне валутният борд. А има ли по-голям валутен борд от еврозоната. Трябва да знаем, че влизайки там губим всякакъв монетарен суверенитет", допълни проф. Иванов.

За 16 години на функциониране на еврозоната, само една държава членка там, успя да отбележи растеж на БВП - Германия. Еврозоната бе направена върху философията да се опита да конвергира останалите икономики към себе си.

Влизайки там, трябва да отдадем на ЕЦБ целия си валутен резерв.

Еврозоната стои пред колосални реформи и те ще се осъществят след съставянето на правителство в Германия.